Virtuální operátoři jsou v Česku stále oblíbenější. Odkud se vzali?

blog

02.09.2020Dominika

Virtuální operátoři nemají vlastní infrastrukturu a fungují díky infrastruktuře jiného operátora, i přesto je však využívá už více než milion Čechů. Jak to, že si získali takovou popularitu? Připravili jsme pro vás malou sondu do historie (nejen) virtuálních mobilních operátorů.

Pojem „virtuální mobilní operátor“ je v našich končinách stále běžnější. O jejich největších výhodách jste se mohli dočíst v našem předchozím článku, nyní se zaměříme na jejich původ a vrátíme se v čase k počátkům mobilních operátorů na našem území.

Největší mobilní operátoři v Čechách

Vůbec prvním operátorem (a zároveň výrobcem mobilních telefonů), který se v Česku kdy vyskytl, byl Eurotel – v roce 1991. Během několika málo let si získal tisíce zákazníků – v roce 1994 jich už měl téměř 30 000. Po něm rychle následovali další – Radiomobil, který zahájil provoz jako Paegas (dnešní T-Mobile) a v roce 2000 se objevil ještě třetí operátor s názvem Oskar (nyní Vodafone).

Během času došlo k několika změnám (společnost Eurotel se sloučila s Českým Telecomem, který získal nový název Telefónica O2), technologickému vývoji i výrobě nových mobilních telefonů a tři hlavní operátoři nadále ovládali tuzemský trh. Dnes je známe pod názvy Vodafone, T-Mobile a O2.

Příchod virtuálních operátorů

V listopadu 2012 nadešel důležitý okamžik – vznikl u nás první virtuální mobilní operátor Bleskmobil, který spadal pod nakladatelství Ringier a nabízel předplacené služby v síti O2.

Dnes je v Česku více než 100 virtuálních operátorů – mezi nimi Tesco Mobile, Sazka mobil, ČEZ mobil nebo Telestica. Historie operátora Telestica se začala psát 18. září 2013 a trvá dodnes – na rozdíl od mnoha jiných virtuálů, kteří dospěli ke svému konci už po pěti letech. Telestica provozuje služby v síti T-Mobile.

Noví operátoři významně ovlivnili dosavadní ceny i budoucí vývoj telekomunikačního trhu. Na jejich úspěchu se podepsal také Český telekomunikační úřad, který chtěl na trh přivést novou konkurenci a přiměl proto tzv. „velkou trojku“, aby své vysílače pronajala virtuálům.

Proč jsou virtuální operátoři oblíbení?

K nejčastějším důvodům patří levnější volání, výhodné datové služby a bezproblémový přechod od jiného mobilního operátora. Virtuální operátoři nabízí naprostou bezpečnost
a transparentnost – jejich nabídka je přehledná a určená všem.

Na výběr mají hned několik tarifů, mezi nimi i dětský nebo seniorský, který slouží k naplnění těch nejnutnějších potřeb a zákazník zbytečně neplatí za něco, co vůbec nevyužije. Nabízené výhody se samozřejmě u jednotlivých operátorů liší, takže záleží, co preferujete.

Ne všichni pak mají k dispozici infolinku jako má například Telestica, kde se namísto automatu domlouváte přímo s živým člověkem. Telestica také navíc nabízí tarif na 3 měsíce zdarma za každého nového zákazníka, kterého jste doporučili.

Zpět do blogu

Autoři blogu