blog

14.09.2021Adéla

Někdy se nám podaří zablokovat SIM kartu v telefonu a bez ní je využití telefonu možné jen v omezeném režimu. Ale co s tím, když jsme PIN k odemknutí SIM karty dávno zapomněli? A co to vlastně PIN kód je a k čemu všemu slouží?

Co je to PIN kód a k čemu slouží?

PIN je zkratka z anglického Personal Identification Number, tedy osobní identifikační číslo. Každá SIM karta má přiřazený 4 místný PIN, který zabraňuje zneužití SIM karty či telefonu cizími osobami. PIN je možné kdykoli změnit. Telefon se aktivuje po zadání PIN kódu, k čemuž jste vyzváni při každém zapnutí přístroje. Tuto možnost však můžete zrušit v menu telefonu.

Kde najdu PIN?

Původní originální PIN kód naleznete na dokladech, které jste dostali k SIM kartě. Pokud jste ho však někdy změnili, váš operátor PIN kódy neeviduje.

Co je to PUK kód a k čemu slouží?

PUK je opět zkratka z angličtiny, Personal Unlocking Key můžeme do češtiny přeložit jako osobní odblokovací kód. Jedná se o 8 místný kód, který slouží pro odblokování SIM karty. Pokud 3x za sebou zadáte PIN kód špatně, SIM karta se zablokuje a je nutné zadat PUK kód. Po zadání PUK kódu vás telefon vyzve, abyste si zvolili nový PIN.

Pokud zadáte PUK kód 10x chybně, SIM karta se zablokuje trvale a je nutné vystavit novou SIM kartu. O novou SIM kartu požádáte svého operátora.

Kde najdu PUK?

PUK kód naleznete po seškrábání bezpečnostní vrstvy na umělohmotné kartičce, která byla součástí balení vaší SIM karty nebo u vašeho operátora, PUK kódy operátor eviduje.

Zpět do blogu

Autoři blogu