Jak vybrat správný tarif? Spočítejte si svou spotřebu mobilních dat

blog

23.07.2020Adéla

Taky každodenně využíváte mobilní data a často vás trápí jejich nedostatek? Pro výběr optimálního datového tarifu je důležité zjistit, jaká je vaše konkrétní spotřeba mobilních dat a které úkony jich spotřebují nejvíc. V tomto článku jsme pro vás připravili přehled spotřeby dat jednotlivých aplikací a činností.

Abychom vám usnadnili výběr, rozhodli jsme se provést důkladné měření a sestavit žebříček všech činností, které spotřebovávají nejvíce dat.

Pro začátek si ještě zopakujeme, kolik MB je 1 GB?

  • 1 megabajt (MB) = 1,024 KB
  • 1 gigabajt (GB) = 1,024 MB

Které aplikace a činnosti vás stojí nejvíce dat?

Z našich měření vyplývá následující: k největším žroutům dat patří jednoznačně videohovory (například prostřednictvím Skypu nebo FaceTimu), sledování HD videí ve vysoké kvalitě (ať už na YouTubu nebo Streamu), poslouchání hudby (aplikace jako Spotify, Deezer či Google Play), řízení s online navigací (tzn. Mapy.cz, Google Maps), stažené a nainstalované hry nebo aplikace, návštěvy webových stránek, přidávání příspěvků a chat (na Facebooku, Twitteru apod.), poslané i přijaté e-maily (i bez příloh) a zprávy na WhatsAppu a Viberu.

V tabulkách níže si můžete prohlédnout konkrétní hodnoty – údaje je ale třeba do jisté míry brát jako přibližné. Mohou se zde vyskytovat drobné odchylky. Například když navštívíte webovou stránku s nějakou fotogalerií, tak se samozřejmě přenos dat diametrálně zvýší, oproti stránkám se strohým textem.

U streamování videa objem přenesených dat zase ovlivní aktuální rychlost připojení. Při pomalém připojení většinou dochází automaticky ke snížení rozlišení přehrávaného videa a tím i snížení datového toku. Naopak, když lze využít plnou rychlost sítě a telefon umožňuje přehrávat videostream ve vysokém rozlišení, úměrně rostou i přenesená data.

 

Činnost

10 ks za měsíc

50 ks za měsíc

250 ks

E-mail poslaný / přijatý bez příloh

0,3 MB

1,5 MB

7,5 MB

Návštěva webové stránky

3 MB

15 MB

75 MB

Přidání příspěvků nebo chat (Facebook, Twitter)

0,5 MB

2,5 MB

12,5 MB

Zpráva (Whatsapp, Viber)

0,003 MB

0,015 MB

0,075 MB

 

Činnost

1 h / měsíc

5 h / měsíc

10 h / měsíc

Poslouchání hudby

60 MB

300 MB

600 MB

Sledování videí (Youtube, Stream)

306 MB

1,5 GB

3 GB

Řízení s online navigaci

60 MB

300 MB

600 MB

Videohovor (Skype, Facetime)

720 MB

3,6 GB

7,2 GB

 

Činnost

5 ks / měsíc

10 ks / měsíc

20 ks / měsíc

Stažené a nainstalované hry nebo aplikace

50 MB

100 MB

200 MB

 

 

Zpět do blogu

Autoři blogu